A digitális világ robbanásszerű fejlődése miatt elengedhetetlen, hogy a szoftverek, illetve alkalmazások gyorsan és hibamentesen kerüljenek a felhasználókhoz. Az ügyfelek magas szintű felhasználói élményt várnak el, és a hibák, a lassúság vagy bármilyen más, szoftverrel kapcsolatos probléma jelentős károkat okozhat a vállalatoknak. A 2024-es IT Festen Homoki István, a United Consult QA és automatizációs csapatának vezetője az AI copilot megoldásról mesélt előadásában a Tricentisszel közösen. 

A mesterséges intelligencia már sokaknak buzzwordként hat, hiszen sokan napi szinten használják a generatív AI nyújtotta előnyöket. Nincs ez másként a tesztelésben sem, hiszen képes automatizálni az ismétlődő feladatokat, felismerni a mintákat és előre jelezni a lehetséges problémákat, ezzel segít a tesztelőknek abban, hogy a rutinműveletek helyett az összetettebb tesztelési feladatokra koncentrálhassanak. 

Az AI szerepe a szoftvertesztelésben  

 A tesztelés elengedhetetlen része a fejlesztési életciklusnak, mert biztosítja a szoftver megfelelőségét a meghatározott minőségi követelményeknek. A tesztelés révén csökkenthetjük annak a kockázatát is, hogy a release-elt – vagyis a már kiadott, élesben elérhető – szoftver esetleg nem az előírtak szerint fog működni.  

A machine learning, a deep learning és a generatív AI kombinálása egyre jobban terjed a tesztautomatizációs folyamatokban, ez pedig nem csupán a gyorsaságot és a hatékonyságot, hanem a sikerességet is nagyban növeli. A gépi tanulás ugyanis segít azonosítani a tesztelési anomáliákat, a deep learning javítja a tesztek lefedettségét, mélységét, a generatív mesterséges intelligencia pedig segít automatizálni a tesztesetek létrehozását. Kombinálásukkal gyorsabb és megbízhatóbb szoftverfejlesztési ciklusokat, valamint jobb szoftverminőséget érhetünk el.  

„A mesterséges intelligencia új nézőpontot ad a tesztelőknek, segítségével automatizálható a teszttervezés és -végrehajtás, csökkentve a szükséges időt és erőfeszítést. Az AI képes azonosítani a szoftverkód hibáit, még az emberi tesztelők által figyelmen kívül hagyottakat is” – osztotta meg tapasztalatait Homoki István az IT Fest hallgatóságával.

Az AI copilotok 

Az AI gyorsan és pontosan képes elemezni a nagy adatmennyiségeket, azonosítani a mintákat és az anomáliákat, és olyan betekintéseket nyújtani, amelyek segíthetnek a tesztelési folyamatban. Az AI automatizálhatja az ismétlődő feladatokat, csökkentve az emberi munkaerő terhelését és hibalehetőségeit, a tesztelési folyamat így hatékonyabbá és eredményesebbé válik, mindez pedig hozzájárul a jobb szoftverminőséghez és a fejlesztési idő csökkentéséhez. A Tricentis 2024 első félévében mutatta be copilot-megoldását, ami nagyban segíti a minőségbiztosítást, illetve támogatja a fejlesztőket a termelékenység és a minőség javításában. Az AI automatikusan azonosítja a hibákat és optimalizálja a tesztelési folyamatokat, csökkenti az emberi hibákat és a munkaidőt, ezzel hatékonyabbá teszi a fejlesztési ciklusokat. 

Balra: Michael Weiss, Director Strategic Alliances ALPS & EE - Tricentis
Jobbra: Homoki István, Head of Quality Assurance and Automation - United Consult

A Tricentis a minőségbiztosítás globális szereplőjeként ismert, az AI-technológiák integrálásával pedig tovább erősítette pozícióját. Termékeik kombinálják a gépi tanulást, a deep learninget és a generatív AI-t, hogy támogassák a QA-szakembereket és -fejlesztőket a termelékenység, valamint a minőség javításában. Cégünkkel, a United Consulttal partnerségben az a céljuk, hogy minél szélesebb körben terjedhessen el a generatív AI-alapú tesztelés Közép-Európában. 

A Tricentis Copilot AI-alapú, intelligens asszisztensek segítenek a minőségbiztosítási és fejlesztői csapatoknak hatékonyabban, eredményesebben tesztelni az alkalmazásokat, folyamatokat, illetve adatokat. Segítenek a tesztesetek létrehozásában, a tesztelés optimalizálásában, összetett riportok nyújtásában, valamint szakértelmet és útmutatást biztosítanak a tesztelési életciklus során. 

„Minden Tricentis Copilot egyedi tanulási képességekkel rendelkezik, amelyek az adott termékhez illeszkednek. Az idő előrehaladtával további képességeket adnak hozzá, folyamatosan bővítve a funkcionalitást és javítva a felhasználói élményt, hogy megfeleljen az ügyfelek bővülő tesztelési igényeinek” – tette hozzá minőségbiztosítási csapatunk vezetője. 

Az AI-alapú automatizált tesztelés előnyei 

  1. Gyorsabb hibakeresés és javítás: Az AI gyorsan azonosítja a hibákat, és javaslatot tesz a javításokra, csökkentve a hibakeresés és javítás idejét. 
  1. Magasabb tesztelési lefedettség: Az AI képes komplex tesztesetek létrehozására és végrehajtására, biztosítva, hogy a szoftverkövetelmények minden aspektusát tesztelhessük. 
  1. Költségcsökkentés: Az automatizált tesztelés csökkenti a manuális munkaigényt, ezáltal csökkenti a költségeket is, a minőség javításán keresztül pedig csökkenti az üzemeltetési költségeket. 
  1. Jobb felhasználói élmény: Az alapos tesztelés biztosítja, hogy a végfelhasználók hibamentes és zökkenőmentes élményben részesüljenek. 
Homoki István, Head of Quality Assurance and Automation - United Consult

Az AI jövője a tesztelésben 

Az AI és a tesztelés integrációja már nem csupán egy alternatív jövőkép, hanem nagyon is a jelen! A folyamat elkezdődött, az AI-technológiák pedig egyre fejlődnek, várhatóan egyre meghatározóbb szerepet játszanak majd a szoftverfejlesztési és tesztelési folyamatokban. Az AI-alapú tesztelési megoldások terjedése egyre gyorsabbá válik, így a vállalatoknak lépést kell tartaniuk ezzel a fejlődéssel ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak. Ismerd meg az AI nyújtotta tesztautomatizációs előnyöket csapatunk segítségével ide kattintva! 

„Nem az AI fogja lekörözni az emberi szakértőket, hanem más emberi szakértők, akik AI-t használnak” – hangsúlyozta kollégánk az IT Festen. Elhangzott: az AI copilot nagyszerű eszköz a tesztautomatizációban, azonban mindig elengedhetetlen egy szakértő, aki hatékonyan tudja alkalmazni a benne rejlő lehetőségeket. Pilot nélkül az AI önmagában nem képes optimális eredményeket elérni, ehhez tökéletes együttműködésre van szükség: a Tricentis biztosítja a copilotot, míg a United Consult adja a „pilotot” ügyfeleik számára. 

Szerző: Páll Dorina - United Consult