TCoE, QAOps, SDET, IoT és társaik – itt az idő, hogy hozzászokjunk ezekhez a rövidítésekhez, idén ugyanis várhatóan jelentős változás zajlik majd le a tesztelés – mint egyre fontosabb IT-szegmens – területén. Mivel mindig szeretünk néhány lépéssel a piac előtt járni, sorra vettük, hogy milyen trendek határozzák meg a szakmai innovációkat 2022-ben.

A világjárvány elképesztő mértékű és intenzitású digitalizációt hozott magával, ennek nyomán pedig az üzleti életben is jelentősen felértékelődött a szükséges kompetenciák megléte, valamint a tesztelés területén is tapasztalható innovatív hozzáállás. Mindenki azon gondolkodik, hogyan fejlesztheti, illetve hogyan teheti értékesebbé saját tudását és a vállalaton belüli tevékenységét. E rohamtempóban fejlődő digitális környezetben egyre fontosabbá válik a tesztelés folyamata, illetve a tesztelést végző szakemberek szervezeten belüli szerepe. Lássuk, hogy milyen nemzetközi trendek alakítják a munkánkat ezekben a hónapokban!

Testing Centers of Excellence (TCoE)

Az üzleti világban egyre többen és egyre gyorsabban hoznak létre tesztelési kompetencia központokat. Ezek választ jelenthetnek az olyan kihívásokra, mint a szűkülő költségvetés és az eltérő tesztelési modellek. Más tényezők – például az alulteljesítő tesztek, az erőforrások kihasználatlansága, a földrajzi távolság miatti problémák – tovább növelik a TCoE létrehozásának szükségességét. Az ilyen központok működése lehetővé teszi az egységes, centralizált minőségbiztosítást, a folyamatok harmonizálását, a projektek egészére kiterjesztett, részletes mérőszámok megállapítását és a következetes szállítást, melyek fontos szerepet játszanak az ügyfélelégedettség növelésében.

Shift-Left a tesztelési területen

Az úgynevezett „Shift-Left” tesztelési mozgalom a szoftverfejlesztés korai szakaszaira fókuszál. A korai és gyakori teszteléssel ugyanis egy projekt csökkentheti a hibák számát és javíthatja a kódolás minőségét. A cél az, hogy a telepítési szakaszban már ne találjanak olyan kritikus hibákat, amelyek kódjavítást igényelnek.

QAOps - TestOps

A QAOps egy olyan, egyre népszerűbb keretrendszer, amely egyesíti a DevOps alapelveit – ahol a szoftverfejlesztő és IT-üzemeltetési csapatok együttműködnek és kombinálják a folyamatokat – a minőségbiztosítással. Ezt a keretrendszert a szoftverszállítási folyamatok és munkafolyamatok javítására hozták létre anélkül, hogy egy alkalmazás vagy platform minőségét feláldozná.

Software Development Engineers in Test (SDET)

A rendszer lényegében a funkcionális és automatizálási tesztelés kombinációja. Az SDET-ek olyan tesztelők, akik kódolási képességgel támogatják a szervezeteket. Segítenek a hibák korábbi azonosításában is, és javítják a „fehér dobozos” tesztelést, amit nem mindig végeznek el a minőségbiztosítási csapatok. Az SDET-ek a minőséget is javítják, miközben az automatizált megoldások révén költségmegtakarítást tesznek lehetővé.

Non-Functional Testing

Általános nemzetközi tapasztalat, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a nem funkcionális követelmények elemzésére, melyeket a legtöbb vállalat sokáig lényegében figyelmen kívül hagyott. A biztonság, a hozzáférhetőség, a használhatóság és a teljesítmény mind olyan területek, amelyekre a cégek egyre nagyobb figyelmet fordítanak.

IoT Testing

A dolgok internete (IoT) hálózatok, eszközök, emberek, folyamatok és technológiák kombinációja, amelyek folyamatosan adatokat gyűjtenek és osztanak meg az interneten keresztül. Figyelembe véve a beágyazott IoT-eszközök és -szoftverek növekvő számát, biztosítanunk kell azok biztonságát, adatintegritását, teljesítményét és egyéb, az IoT-alkalmazásokra jellemző szempontokat.

Blockchain testing

A blokklánc egy innovatív technológia, amely egyre gyorsabban válik számos alkalmazás alapjává világszerte. A blokklánc-technológia nemcsak a kriptovaluták világának támogatását szolgálja, hanem különféle alkalmazásokat is támogathat, amelyekhez decentralizált infrastruktúrára, integritásra és biztonságra van szükség.

Low-code, no code test automation

A szkript nélküli tesztautomatizálási eszközök megkönnyítik a tesztelést, leegyszerűsítik a folyamatot, mivel egyszerű módot kínálnak az automatizált tesztek létrehozására, valamint a szoftvertesztelési tevékenységeket segítő eszközök integrálására. Szkript nélküli tesztautomatizálás használatakor kevésbé kell aggódni a kódolás miatt.

AI testing

Az AI elsődleges célja a minőségbiztosításban annak garantálása, hogy a csapatok optimalizálják időbeosztásukat, rangsorolják feladataikat, hatékonyan használják erőforrásaikat és minél jobban aknázzák ki lehetőségeiket.

Források és további részletek:

Szerző:
Szenfner János