Több mint egy hónapja, hogy hozzánk hasonlóan emberek milliói kényszerültek megszokott munkakörnyezetükből home office-ba. Kollégáink segítségével bemutatjuk, hogy néhány jól bevált praktikával és egy kis humorral, hogyan lehet kihozni a legtöbbet az otthoni munkavégzésből. Reméljük ez a cikk akkor is hasznos lesz számodra, ha feketeöves home office-os vagy, és akkor is ha csak most ismerkedsz a távmunkával.

Otthonról dolgozni először mindannyiunknak csábítóan hangzott, ám menet közben sokszor kiderült, hogy komoly önfegyelemre van szükség, és ha nem vezetünk be bizonyos szabályokat, hamar belefásulunk a dologba. Ha már főztél reggel kávét bögre nélkül, ültél ingben és melegítőben egy meetingen, vagy volt, hogy a Windows hamarabb bootolt be, mint Te, akkor tudod miről beszélünk. És ez nem vicc, a következő szabályok apróságoknak tűnhetnek, ám nekünk beváltak.

1. Legyen meg a napirendünk!

Muszáj kialakítani egy rendszert, mely ritmust ad az otthon töltött hétköznapoknak és segít fenntartani az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Az átgondolt napirend segít a normál bioritmus fenntartásában is, vagyis mindamellett, hogy hatékonyabbá teszi az otthoni munkavégzést, biológiai értelemben – fizikailag és mentálisan – is a hasznunkra válik.

2. Suit Up!

Öltözz ki a munkához – nem muszáj úgy, mint Barney Stinson -, mert a pizsama valóban kényelmes lehet, de egy idő után könnyen belesüllyedhetsz a komfortzónádba (habár érthető, hogy Instagramon és Facebookon is jól mutat egy ilyen kép). Oké, nyilván nem kell kényelmetlen, formális ruhákba bújni, mintha az irodába mennél, de reggel végezd el a szokásos rituáléd, öltözz át, hidd el, jobban fogod érezni magad, mintha orkban nyomnád a melót.

3. Mindegy, hogy hol? Szerintünk nem.

Sokan szeretünk a konyhaasztalnál vagy a konyhapultnál üldögélni, esetleg elheveredni a kanapén a nappaliban, mégsem ezek a legideálisabb helyek a home office számára. Rögtön a „hazaköltözést” követően jelöljünk ki egy helyet, amit a következő hetekben, hónapokban kizárólag munka céljára használunk, a lakás többi részét azonban tartsuk meg a magánéletnek!

A home office lehet a szoba egyik sarka, vagy egy szék és egy íróasztal is csupán. Mindez persze nem azt jelenti, hogy ne írhatnánk meg egy-egy e-mailt a teraszon ülve egy kávéscsésze társaságában, vagy éppen ne futhatnánk át egy szakmai cikket ebédfőzés közben, azonban a jó munkához nem csak idő kell, hanem egy kényelmes hely, ahol tudunk koncentrálni az adott feladatra.

4. Kapcsolat a kollégákkal

IT cégként a United Consult mindennapi életében hosszú évek óta jelen vannak az online meetingek és az ezekhez elengedhetetlen digitális kommunikációs platformok. Bár sokszor mondják, hogy mindig a suszter cipője lyukas, de mivel napi szinten foglalkozunk IT folyamat és termékbevezetéssel ügyfeleinknél, ezért nálunk az első hetekben már sikeresen lezajlott a teljes digitális átállás.

Ugyan nincs az a kommunikációs felület, ami tudná helyettesíteni a személyes kontaktust, törekedj arra, hogy napi kapcsolatban maradj a kollégáiddal, és beszélgessetek ugyanúgy a napi tennivalókról, munkáról, és igen, a magánéletről is.

Virtuális meetingek során fontos ügyelni arra, hogy ne legyenek a közvetlen környezetünkben a kommunikációt zavaró külső tényezők, ne szóljon a tévé vagy éppen – ahogyan az nemrég egy mémmé vált jelenet során megtörtént – ne szaladgáljon valaki alsóneműben a háttérben.

5. Használd ki a felszabadult időt

Mármint azt az időt, amit eddig utazással töltöttél. Sokaknak ez akár napi 2 óra is lehet, szóval tekints a home office-ra úgy, mintha időt nyernél. Eddig mindig futva reggeliztél? Most végre van időd megadni a módját egy családi reggelinek, vagy a felszabaduló időt egy kis otthoni edzésre is felhasználhatod, hisz nem hiába tartja a mondás, ép testben ép lélek.

Hard core Salesforce-os kollégáink között például elindult a verseny, hogy ki tudja a legtöbb certificate-et megszerezni, pedig már így sem álltuk rosszul a hazai versenyben, hiszen a mi csapatunk rendelkezik a legtöbb Salesforce vizsgával Magyarországon.

6. Állj meg pihenni

Az ebédszünet, illetve az óránkénti pihi home office-ban kiemelten fontos, ezekre az apró megállókra pedig igenis szükség van ahhoz, hogy minőségi munkát tudj végezni. Állj fel, sétálj otthon egy kört, és mehet minden tovább.

7. A munka vége

A munka után nem lesz hová hazamenned, hiszen otthon vagy. Nagyon fontos, hogy tudd befejezni, hiszen a home office-ban könnyen megvan a lehetősége annak, hogy összefolyik a munka a magánélettel, és mivel mindig kéznél van a laptopod, még este is a melót csekkolod. Legyen egy pont, ahol leteszed a munkát, és másnap reggel onnan folytatod, ahonnan abbahagytad. Napközben állj fel a gép elől és figyelj arra, hogy a szüneteidnek is adj meg időkeretet.

+1 SZÓLJ VALAKINEK, HA GOND VAN

Ha az ember megreccsen az otthonlétben, azt nem szégyen bevallani. Bármilyen problémát észlelsz magadon, azt jelezd családodnak, barátaidnak, vagy akár főnöködnek, kollégáidnak. Szabadságot pedig home office alatt kivenni is ugyanúgy ér, ha szükséged van rá.

Amennyiben szívesen lennél lennél Te a következő céges cikkünk főszereplője, akkor nézd meg aktuális nyitott pozícióinkat. Ha érdekel milyen nálunk az élet, akkor nézz körül facebook, instagram, vagy Linkedin oldalainkon.