Öt fontos megállapítás az üzleti világból!

Nagyot nőtt a marketingszakma ázsiója az elmúlt másfél évben. Az ügyfelek diktálják a trendeket, a marketingesek pedig vállukon viszik a cégeket az igényekhez alkalmazkodó stratégiaalkotás buktatókkal teli útján.

A Salesforce idén is kielemezte a State of Marketing kutatás eredményeit, a legfőbb megállapításokat pedig nemrég nyilvánosságra hozta a blogján. A kutatásban 37 ország több mint 8200 marketingszakértője vett részt. A válaszadók 84 százaléka szerint egyértelműen a vevők digitális igényei alakítják napjainkban a stratégiát, ez pedig jelentősen növelte a digitális marketingben jártas szakemberek megbecsülését. A megkérdezett marketingesek 77 százaléka úgy érzi, hogy munkájuk ma több értéket ad a vállalat számára, mint egy évvel ezelőtt. Fontos változás, hogy a marketingszakemberek 82 százaléka szerint a vállalatok ma már sokkal nyitottabbak a távmunkára, mint a világjárvány előtt voltak, ugyanakkor a kutatás résztvevőinek 69 százaléka azt mondja, hogy az együttműködés, a közös munka így sokkal keményebb.

Íme az idei State of Marketing jelentés öt legfontosabb megállapítása!

1. Mindennél fontosabb a kapcsolattartás minősége

A pandémia bebizonyította, hogy a távmunka nem az ördögtől való. A cégek egyre nyitottabbak az efféle foglalkoztatási formákra, hiszen rengeteg munkakör van, mely nem vagy nem feltétlenül igényel állandó személyes jelenlétet a munkahelyen. Ahhoz azonban kétség sem fér, és ezt a kutatás eredményei is igazolják, hogy kommunikáció és az együttműködés bizony könnyen csorbát szenvedhet a közösen dolgozók fizikai távolsága miatt. A megkérdezett marketingszakemberek közül sokan érezték, illetve érzik úgy, hogy elvesztették a kapcsolatot kollégáikkal. A napi rendszerességű fizikai találkozásokat a különböző videokonferencia- és üzenetküldő platformok használata váltotta ki.

A digitális kapcsolattartás nem csupán a közös munka minőségét, hanem az ügyfélélményt is megváltoztatta. A világjárvány miatti lezárások nyomán a marketingszervezetek 78 százaléka új munkahelyi együttműködési technológiát dolgozott ki és alkalmazott az üzletmenet folyamatosságának fenntartása érdekében.

A marketingstratégiák és a megvalósítási folyamatok drasztikus átalakulása már rövid távon is szükségessé teszi a hatékonyság mérését célzó módszerek megújítását is. A kutatás adatai szerint napjainkban a marketingszakemberek mindössze 31 százaléka elégedett azzal, ahogy cége mérni képes a marketing megtérülését és teljesítményét. Összességében elmondható, hogy a gyorsan lezajló változások miatt sokan bizonytalanok és felkészületlennek érzik magukat munkájuk során. Most, a pandémia miatti nyomás enyhülésével itt van tehát az ideje, hogy megvizsgáljuk, miként javíthatjuk cégünk digitális folyamatait az ügyfelek jobb kiszolgálása, a belső működés és a további bővülés ösztönzése érdekében.

2. Az innováció és a rugalmasság garancia a sikerekre

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy a járvány kezdete óta az interakciók 60 százaléka már digitálisan zajlik, szemben a világjárványt megelőző 42 százalékkal. A szükség törvényt bont, a válsághelyzet pedig rákényszerített mindenkit arra, hogy egyik napról a másikra lépjen ki a megszokott keretek közül. A piacon hirtelen új technológiák, új marketingeszközök és -csatornák jelentek meg, még az olyan megoldások is széles körben elterjedtek, mint például a podcast vagy a streaming, melyekre korábban csupán afféle marketinghóbortként tekintett a szakemberek javarésze.

A blogbejegyzésben idézett Tariq Hassan (Petco CMO) szerint a változások gyorsasága az elmúlt évben a marketinginnováció soha nem látott szintje felé mozdította el szakmát.

„Rengeteg új dolgot kipróbáltunk, kemény tapasztalatokat szereztünk, egy-egy bukás után felálltunk és folytattuk a munkát ” – összegezte Hassan. Hozzátette: „Elképesztő belegondolni, milyen messzire jutottunk a digitális megoldások és élmények terén ilyen rövid idő alatt. Ügyfeleink és partnereink igényei folyamatosan inspirálnak minket. ”

A jelentés megállapítja, hogy az innováció és a rugalmasság az a két fő tulajdonság, mely a válság alatt is jól teljesítő szakembereket megkülönbözteti a lemaradóktól. Az alulteljesítő marketingesek – akik közepesen vagy kevésbé elégedettek általános teljesítményükkel és eredményeikkel – 48 százaléka azt mondja, hogy valósággal küzdenek a marketingstratégiák és -technológiák megújításáért a cégen belül. A jól teljesítők között mindössze 31 százalék ez az arány.

3. A több adat nem feltétlenül jelent jobb adatokat

A kutatás minden évben kitér arra, hogy a marketingszakma miként viszonyul az adatelemzésen alapuló döntéshozatalhoz. A friss elemzés szerint a marketingesek azt tervezik, hogy 2022-ig átlagosan 75 százalékkal több adatforrást használnak majd fel, mint 2020-ban tették. Miközben egyértelmű, hogy ebben látják a jövőt, különös ellentmondás, hogy csupán 33 százalékuk elégedett azzal, ahogyan jelenleg képes felhasználni az adatokat a relevánsabb felhasználói elérések és az ügyfélélmény fokozása érdekében. A jól és alulteljesítők között itt is lényegi különbség mutatkozik: míg az előbbi csoport tagjainak 47 százaléka, az utóbbiaknak csupán 8 százaléka volt teljesen elégedett azzal, ahogyan a szervezeten belül az adatokat kezelik.

A State of Marketing jelentés egyértelműen leszögezi: a napjainkban – főként a hirtelen jött digitalizáció révén – elérhető több adatforrás nem feltétlenül jelent gazdagabb betekintést az ügyfelek vásárlási, fogyasztási szokásaiba. A marketingszakemberek úgy érzik, hogy az adatok minősége még igen sok kívánnivalót hagy maga után. Az azonban nem kérdés, hogy a marketingstratégia kialakítása egyre inkább adatközpontú, ezért az adatgyűjtési és -elemzési gyakorlatunk javítása elengedhetetlenül szükséges befektetés a hosszú távú sikerek érdekében.

4. Fókuszban az ügyfél: egyre terjed az ABM

Már a tavalyi jelentés is megállapította, hogy az account-based marketing (ABM) megoldások jelentősége és szakmán belüli népszerűsége egyre növekszik. Idén már a B2B-szektorban dolgozó marketingesek 79 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamilyen ABM-platformot használ munkája során. A piacot ismerve ez talán nem is annyira meglepő fordulat, hiszen a B2B-ügyfelek ma már ugyanolyan szintű kiszolgálást és személyes ügyfélélményt várnak el, mint amilyet a B2C-fogyasztók élvezhetnek már évtizedek óta. Ez az igény csak fokozódott a világjárvány idején, amikor a B2B-szektorban érdekelt cégek döntéshozói maguk is a digitális térbe kényszerültek.

Heather Malenshek, a Land O'Lakes vezetője a jelentés ezzel kapcsolatos megállapításait kommentálva úgy fogalmazott, hogy természetesen nagy idő- és erőforrás-befektetéssel jár az ABM-platformok integrálása egy-egy cég mindennapi működésébe, ám a megtérülésük igen magas. „Eleinte sok energiát emészt fel a marketing, a sales és az ABM-et működtető fejlesztői csapatok munkájának összehangolása, de úgy tapasztaltuk, hogy az ügyfélkapcsolatok erősödése miatt mindenképpen megéri” – mondta Malenshek.

5. Folyamatos tanulással megelőzhetjük a piacot

A marketing – a pandémiától függetlenül is – az üzleti élet azon területe, ahol folyamatos a megújulás, ezért feltétlenül szükséges a munkatársak nyitottsága a tanulás, az új dolgok megismerése iránt. Megdöbbentő, de a kutatás résztvevőinek mindössze 44 százaléka elégedett a számára a szervezeten belül elérhető vagy a cég által biztosított képzésekkel. Különösen nagy a baj a marketingcélú adatelemzéssel kapcsolatos oktatások terén: a vállalatoknak mindössze 39 százaléka biztosított lehetőséget az elemzéssel kapcsolatos új ismeretek elsajátítására.

A szakma pedig egyetért abban, hogy ha a munkatársak rendelkeznek a megfelelő készségekkel, tudással, akkor a cég képes hatékonyan reagálni a dinamikus piaci körülményekre, és új megoldásokat honosíthatnak meg az ügyfelek igényeinek teljesebb kiszolgálása érdekében.

„A piaci körülmények gyors változásaihoz való alkalmazkodás kulcsfontosságú” – hangsúlyozta a kutatás eredményeit látva Guillermo Plasencia, a JoinMyTrip.com társalapítója. Mint fogalmazott, 2021 az átmenet és a lehetőségek éve is egyszerre. Hozzátette: „Ha egyszerre fókuszálunk a technológiára, a tartalomra és az emberek képzésére, akkor – függetlenül attól, hogy folytatódik-e a pandémia – három lépéssel megelőzhetjük a piacot, ez pedig kulcsfontosságú a digitális korszakban. ”

Ha új marketing automatizációs rendszer bevezetésén gondolkozol, vagy érdeklődsz a Salesforce termékei iránt, keress minket az elérhetőségeinek bármelyikén!