Itt a Valentin-nap, a szerelem és a kereskedelmi célú adatbázisok ünnepe. A romantika és a digitális marketing ilyenkor kéz a kézben jár, az utolsó pillanatokban is ajándékokra vadászó átlagembert – hölgyeket és urakat egyaránt – "kihagyhatatlan" ajánlatokkal találják meg az üzletek szinte minden online platformon.

A cégek vajon tényleg többet tudnak a kedvesünkről, mint mi magunk? Miként válhat az előnyünkre, hogy az eladók egyre több adattal rendelkeznek rólunk? És milyen 2020 marketing kampánya, amikor egy cég már nem csak az eladásokra, hanem a kiemelkedő vásárlói élményekre is hajt? Erre keressük a választ kollégánk, Pallagi Janka segítségével.

Öt év alatt közel 2,5-szeresére nőtt az internetes kereskedelem volumene a világon, 2020-ra közel négyezer milliárd dolláros forgalmat prognosztizálnak a szakértők.[1] Természetesen a karácsonyt megelőző időszak a leginkább meghatározó ebben, ugyanakkor Valentin-nap előtt is nagyot „kaszálnak” a kereskedők. 2018-ban például csak az Egyesült Államokban közel 20 milliárd forintért rendeltek szerelmes ajándékokat a naphoz közeledve.[2] Egy tavalyi felmérés szerint a Valentin-napot ünneplő magyar férfiak körülbelül 14 ezer, a magyar hölgyek pedig 12-13 ezer forintot költenek kedvesükre[3], egyre gyakrabban a netes áruházakban.

A szerelmesek általában az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást. A márkák ki is használják ezt az időszakot arra, hogy vörös rózsákkal és romantikus utazási ajánlatokkal bombázzák az ajándék után keresgélő hölgyeket és urakat. A legtöbb embernek ilyenkor a kéretlen hírlevelek jutnak eszébe, ám a technológia fejlődésével a cégek egyre kifinomultabb módon próbálnak meg kitűnni saját ajánlataikkal az e-mailek közül.

„Bár itthon még csak pár szolgáltató foglalkozik magas szinten a marketing automatizációval, egy megfelelően összeállított marketing kampány nem csak az eladóknak hozhat hasznot, hanem vásárlóként is profitálhatunk belőle. Fontos azonban megemlíteni, hogy felelős fogyasztóként csak olyan helyen adjuk meg adatainkat, ahol megbízunk az adatkezelőben” – figyelmeztet Janka. Marketing automatizálásra szakosodott munkatársunk hozzáteszi: „Nem csak marketing szakemberként könnyű észrevenni, mikor egy célzott marketing kampány szereplőivé válunk, de ha történetesen épp egy általunk kedvelt márkáról van szó, akkor könnyen az előnyünkre fordíthatjuk a szituációt.”

Hogyan válhat a marketing az előnyünkre?

Képzeljük csak el, hogy a sok kéretlen e-mail helyett a saját vásárlásaink és fogyasztói szokásaink alapján olyan termékeket ajánlanak számunkra, amelyekre valóban szükségünk van. Többségünknek az utolsó pillanatos ajándékvásárlás valóságos kínszenvedés, különösen akkor, ha tanácstalanul járunk boltról boltra, hogy mit is vegyünk szeretteinknek. Ezt a terhet veszi le a vásárlók válláról több márka a komplex, felhőalapú rendszerek segítségével. Az embereknek talán úgy tűnhet, hogy a cégek pontosan olvassák a gondolataikat, de nincs ebben semmi varázslat. A háttérben futó mesterséges intelligencia gyorsabban és több adatot elemez, mint amennyit az emberi elme képes befogadni és feldolgozni.

„Egy, az adventi időszakban készlethiány miatt meghiúsult vásárlásból könnyen lehet Valentin-napi ajándékötlet” – említ egy példát Janka. „Sok kereskedő ugyanis már a vásárlási szándékot és az ügyfelek érdeklődő üzeneteit, telefonhívásait, webes aktivitását, vagyis az összes interakcióját rögzíti. Ha pedig az ügyféladatokhoz esetleg kedvesünk adatai is társulnak – például valamilyen törzsvásárlói keretrendszerben –, akkor tényleg minden adott ahhoz, hogy az üzleti intelligencia ne csupán a közvetlen ügyfélnek, hanem ajándékötletként akár a kedvesének is tippeket adjon a vásárláshoz.”

Zita, Péter és a vásárlási szokások

ESETTANULMÁNY - Marketing szemszögből

ZITA, PÉTER ÉS A VALENTIN-NAPI MEGLEPETÉS

Néhány hónapja, az adventi időszakban Zita és Péter is a karácsonyi vásárlás lázában égett. Péter a túrázás megszállottja, így kedvenc túraboltjából szeretett volna magának egy új bakancsot. Sajnos, sikerült egy kifutó termékbe belenyúlnia, mely már nem volt a méretében. Ha azonban már ott voltak Zita beleegyezésével regisztrálták őt Péter meglévő törzsvásárlói kártyájához. Természetesen a márka ezt további kedvezményekkel honorálta. 

Valentin-napon igazi meglepetés érkezett: Zita az áhított bakancsra megszólalásig hasonlító darabbal lepte meg Pétert. Az persze Zita titka marad, hogy mindezért egy percet sem állt sorban, sőt az ajándékot is úgy találta meg párjának, hogy váratlan helyről kapott ehhez ötletet és segítséget. Vajon mi történt a háttérben? Hogyan jutott el a bolti látogatáskor még nem is gyártott bakancs Péterhez?

Karácsonykor az üzletben az eladó már a vásárlás kezdetén tájékozódott Péter adatlapjáról, így ismerte az általa korábban megvásárolt bakancs típusát, színét és méretét, így egyből jelezni is tudta, hogy sajnos 42-esben már nem kapható a kinézett, kifutó darab. Mivel Péter más, neki tetsző terméket nem talált, az eladó csupán abban tudott segíteni, hogy frissítette a fiú adatlapját Zita adataival, és persze a sikertelen vásárlás tényét is rögzítette.

Hogyan vált mindez Zita és Péter előnyére?

A háttérben mindeközben egy marketing és értékesítési rendszer kerekei forogtak, melyben helyet kapott Péter összes interakciója a cég termékeivel kapcsolatban, beleértve azt a központi számra érkező hívást is, melynek során decemberben arról érdeklődött, hogy más boltban van-e még a méretében a kifutó termékből. Nem kellett sok időnek eltelnie, Valentin-nap előtt egy héttel új bakancs került a cég kínálatába, amely stílusában nagyon hasonlított azokra a darabokra, amiket korábban Péter megvásárolt vagy érdeklődött irántuk.

Itt válik el a nagyszerű ügyfélélmény a megszokottól: a cég nem az összes, potenciálisan érdekes termékkel kereste meg ügyfelét, hanem pontosan azzal a termékkel, ami számára valóban jó lehet, és éppen akkor, amikor az kell. Sőt, ez a márka még egy szinttel feljebb is lépett az ügyfélkezelésben: ezúttal ugyanis nem Péter volt a fő ügyfelük, a kampány résztvevője.

Mivel Péterhez kapcsolódva Zita megadta az adatait pár hónappal korábban, ezért Valentin-nap előtt, ajándékötletként a Péter számára megfelelő bakancsot ajánlották neki a különböző felületeken. Így nem csak olyan ajándékot választott, amely Péternek is biztosan tetszeni fog, hanem mindezt még a Valentin-napi kedvezményakció keretében vásárolta meg. A lánynak nem kellett ötletelnie, keresgélnie, sorban állnia, és valószínűleg nem is tudott volna tájékozódni időben arról, hogy az új bakancsra előrendelést vesz fel a cég.

Péter számára megfelelő ajándék

A 21. századi ügyfélélmény

Bizalom a marketingben

Az igazán modern ügyfélélmény tehát az, amikor már nem csak olyan ajánlatokkal találják meg az embert, melyekre a neten rákeresett, hanem ha kifejezetten akkor szólítják meg, amikor szüksége van rá, és pontosan azt a terméket ajánlják, ami számára érdekes lehet. A vásárlást tovább könnyítheti, ha egy ilyen ajánlattal találkozva az ügyfélnek ki sem kell lépnie az e-mailből, hanem egy mozdulattal vissza is igazolhatja az érdeklődést. A termék beérkezése után az integrált fizetési modulnak köszönhetően egy kattintással ki is fizetheti az árucikket, valamint – a Valentin-naphoz kapcsolódva – akár azt is megadhatja, hogy a termék „ajándékbiztos” csomagolásban érkezzen a szállítási címre, így garantált a romantikus meglepetés.

„Az új technológiák nem csak az üzleti életben segíthetik a döntéshozatalt. Ahogyan mi, felhasználók egyre körültekintőbben bánunk a saját adatainkkal, úgy fogják a nagy cégek egyre jobban értékelni a vásárlóik bizalmát, és egyre magasabb szintű ügyfélélménnyel meghálálni mindezt” – véli Janka.


[1] https://kinsta.com/blog/ecommerce-statistics/

[2] https://www.referralcandy.com/blog/valentines-day-ecommerce-marketing-tips-and-tricks/

[3] https://www.picodi.com/hu/alkudozasi-tippek/valentin-nap-magyarorszagon


További tapasztalatainkról és az IT világról szóló cikkeinket itt találod:

https://united-consult.hu/category/cikkek/