Salesforce.com június 10-én úgy döntött, hogy 15,3 milliárd dollárért szerez meg egy nagy big data-val foglalkozó vállalatot, a Tableau Software-t, ami a cég történetének eddigi legnagyobb felvásárlását jelenti, és amely által az ügyfelei számára még több adat betekintésére ad lehetőséget.

A seattle-i Tableau-nál több mint 86 000 ügyfél van, köztük olyan Tech-Óriások, mint például a Verizon Communications és a Netflix.

A tőzsdén a Tableau részvényesei 1,103 Salesforce részvényhez juthatnak, amely az ajánlat részvényenként 177,88 dollár értéket képvisel, ami 42% -os prémiumot jelent a Tableau pénteki záróárához.  A Tableau részvényei 35% -al nőttek 169.50 dollárra, míg a Salesforce-é 5% -kal csökkentek le 156,43 dollárra a piacnyitás előtti számok alapján.

A Salesforce mostani ügylete meghaladja azt az 5,9 milliárd dollárt, amelyet 2018-ban fizetett meg a MuleSoft szoftver megvásárlásáért, és ami napokkal azután következett be, hogy az Alphabethez tartozó Google megkísérelte megvásárolni a Looker nevű big-data elemzőcéget 2,6 milliárd dollárért, amelynek a hivatalos menete június 8-án félbeszakadt, de várhatóan még ebben az évben végbemegy.

Videó a híradásról

A big-data elemzés olyan összetett folyamat, amelyet a rejtett minták, az ismeretlen korrelációk, a piaci trendek és az ügyfél preferenciák feltárására használnak, amelyek gyakran segítenek a vállalatoknak abban, hogy jobb üzleti döntéseket hozzanak.

Az üzlet várhatóan a harmadik negyedévben zárul le, amely után Tableau önállóan fog működni, Adam Selipsky vezérigazgató és jelenlegi vezetői csapata irányítása alatt.

A Tableau segít az embereknek az adatok megismerésében és megértésében, míg a Salesforce segíti az embereket az ügyfelek bevonásában és megértésében” – mondta Salesforce társ-vezérigazgató, Marc Benioff. A San Francisco-i székhelyű vállalat szerint az üzlet valószínűleg 400 millió dollárt fog elérni 2020-as bevételében, de a korrigált nyereség körülbelül 39 cent-ről 37 centre fog csökkeni.

A cég szerint most 2020-ra korrigált nyeresége a 2,51 dolláros részvényenkénti 2,53 dollárra fog eljutni. A Refinitivről szedett IBES-adatok alapján az elemzők részvényenként 2,90 dollárt várnának.

Bank of America / Merrill Lynch a Salesforce pénzügyi tanácsadója és a Goldman Sachs ajánlotta a Tableau-t.

Forrás:
https://www.cnbc.com/2019/06/10/salesforce-to-buy-tableau-software-in-an-all-stock-deal.html
https://learn.g2.com/google-buys-looker-salesforce-buys-tableau

További cikkeink:
https://successplatform.hu/blog/