Óriási közhely, mégis az üzleti élet egyik legfontosabb alapvetése még 2022-2023 fordulóján is: az idő pénz. A TestOps rendszereket használó IT-cégek és ügyfeleik is jól tudják ezt, ez a komplex fejlesztési, üzemeltetési és minőségbiztosítási technológia pedig jelentős versenyelőnyökhöz juttatja őket. Lássuk, miről is van szó pontosan!

Mai, felgyorsult világunkban rendkívül fontos, hogy gyorsan, pontosan és folyamatosan tudjunk szállítani a megrendelőink számára – legyen szó egy mobilalkalmazásról vagy éppen egy komolyabb rendszer fejlesztéséről, ez egyformán lényeges szempont. Felismerve ezt az igényt, egyre gyakrabban esik szó a különböző Ops-jellegű módszerekről. A jelentős érdeklődésre tekintettel, ezúttal a TestOps térnyeréséről ejtünk néhány szót.

A felhőalapú eszközök térnyerése lehetővé tette az alkalmazások könnyebb automatizálását és telepítését, ennek nyomán pedig elterjedtek az agilis, többfunkciós gyakorlatok a szoftverszállítási folyamatok megkönnyítésére. Ezek közé tartozik a DevOps, BizOps, TestOps, CloudOps, AIOps, MLOps és DataOps módszer, amelyek mindegyike az XOps gyűjtőfogalom alá tartozik.

De mi is az a TestOps?

A TestOps technika alkalmazása során a fejlesztés, az üzemeltetés és a minőségbiztosítás együtt dolgozik, és közös munkájuk eredményeképp értékesebb és időtakarékosabb termékeket biztosítanak a piacon. A TestOps használata révén csökkenthető a fejlesztési és tesztelési idő, így lényegesen gyorsabban és kevesebb erőfeszítéssel javítható a minőség.

A TestOps az elsődleges minőségbiztosítási feladatot DevOps megoldással hajtja végre, hogy kölcsönhatásba léphessen a CI/CD működésével és a folyamatos tesztelés kiépítésével. A TestOps szerint a három csapat, a Dev, az Ops és a QA együttműködik a szigorú CI/CD tesztelés érdekében. A három csapatnak a TestOps technikával történő, zökkenőmentes munkája során különböző lépések és megközelítések szükségesek.

A sikeres TestOps kulcsa az elvek kombinációja, és gyakran a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás alkalmazása. Az alapelvek körvonalazzák, hogy mit kell tesztelni, és az AI alkalmazása végül biztosítja, hogy a tesztautomatizálás kellően robusztus legyen a működési teszteléshez.

A TestOps alapelvei

Fontos, hogy csak a legegyszerűbb, legmegbízhatóbb, illetve legfontosabb teszteket automatizálja; végezze el azokat, amilyen gyakran csak lehetséges; és figyelmeztessen az esetleges hibákra.

A modern TestOps csapatok ennek szellemében csak a „könnyű” és fontos teszteket automatizálják. Ha a tesztet nehéz automatizálni, az azt jelenti, hogy több erőforrást fordítanak rá, mint amennyit más tesztesetekre fordíthattak volna. A nehézség és a bonyolultság a megbízhatóság ellenségei. A TestOps teszteseteknek rendkívül megbízhatónak kell lenniük, mert gyakran és nagy láthatósággal hajtják végre azokat a fejlesztői és üzemeltetési csapatokon belül.

A fejlesztők által írt egység- és API-tesztekhez hasonlóan a TestOps célja is az, hogy a tesztek a lehető leggyakrabban lefussanak, és a fejlesztői és üzemeltetési csapatok számos része a folyamataiban a lehető legkorábban észlelje a hibákat. Az agilis és modern alkalmazáscsapatoknál a tesztautomatizálás leggyakrabban utólagos és háttérfolyamatként fut, amelyet csak a tesztelők figyelnek. A TestOps teszteknek arra kell törekedniük, hogy mindenhol lefussanak, hogy a tesztautomatizálási befektetésből a lehető legtöbbet hozhassák ki. A lényeg, hogy kevesebb teszt fut, de azok gyakran és megbízhatóan.

A TestOps gyakorlatok alkalmazása a szoftverfejlesztési életciklus (SLDC) részeként számos előnnyel jár, beleértve az alacsonyabb fejlesztési költségeket, a gyorsabb fejlesztési fázist, a jobb minőségű végtermékeket és a korai piacra bocsátást. Ezek a gyakorlatok javíthatják a csapatok közötti együttműködést, és versenyképesebbé tehetik vállalkozásokat.

Szerző:
Szenfner János

Források:
https://katalon.com/resources-center/blog/what-is-testops
https://www.xenonstack.com/insights/testops-framework
https://devops.com/shift-right-testing-the-emergence-of-testops/
https://about.codecov.io/blog/an-introduction-to-testops/
https://anarsolutions.com/emergence-of-testops/