Nemrég megírtuk, hogy miért fontos a dolgozói jóllét a 21. századi munkahelyeken, most pedig megmutatjuk, hogy a United Consultnál (UC) miként öltenek gyakorlati formát a well-being törekvések.

Korábbi cikkünkben igyekeztünk minél jobban körüljárni a munkavállalói well-being témakört. Egyebek mellett arról írtunk, hogy a dolgozói igények drasztikus újragondolásának időszakát éljük világszerte, a munkaadóknak pedig alkalmazkodniuk kell ezekhez a kihívásokhoz, hogy vonzóak maradjanak a tehetségek számára, és elősegítsék munkatársaik hosszú távú elköteleződését.

Május közepétől kezdődően, 4 héten keresztül olyan testi-lelki mindfullness programokat szerveztünk, melyek során feltöltődhettek munkatársaink és kiegyensúlyozottabbá tehettük a mindennapokat. Hogyan vedd rá magad, hogy rendszeresen lemenj a konditerembe? Mit tehetsz azért, hogy tudatosabb legyen a social media jelenléted? Milyen tényezők befolyásolják az online biztonságérzeted? Hogyan légy jelen a stresszes ügyfél helyzetekben, hogyan húzz határt? Mit csinálj, ha bekapcsol a versengő éned? Többek között ezen kérdésekben igyekeztünk támogatni munkatársainkat az UC well-being hetek során. 

Hiszünk abban, hogy a tudatos életmód és a belső egyensúly elérése érdekében fontos a folyamatos fejlődés, illetve a rendszeres feltöltődés. Olyan programokat állítottunk össze, amelyek egyszerre szórakoztatóak, csapatépítő-jellegűek és segítenek kollégáinknak a mindennapi kihívások leküzdésében is: 

Jóga, motiváció és tudatos jelenlét 
A májusi programsorozat egyik kiemelkedő eseménye volt az irodánkban tartott jóga, ahol Pócsi Eszter kollégánk, a UC tapasztalt jógaoktatója vezetett bennünket. A jóga segít megnyugtatni az elmét, erősíti a testet és fokozza a tudatosságot, miközben a természet ölelésében mozgathattuk át magunkat. Ez az esemény nemcsak a fizikai feltöltődést szolgálta, hanem hozzájárult a belső egyensúly megteremtéséhez is. 

A digitális világban való tudatos jelenlét fontosságát Fejes-Vékássy Lili – a Pszichológusszemmel csatorna alapítója – workshopján ismerhettük meg. Az interaktív gyakorlatok révén reflektálhattunk online jelenlétünk sajátosságaira, és hasznos tippeket kaptunk arra vonatkozóan, hogyan védekezhetünk a digitális világban rejlő veszélyek ellen. Ez a program különösen hasznos volt mindazok számára, akik szeretnék tudatosabban használni a közösségi médiát.

Bartók Réka sportpszichológus a szokásformálás pszichológiájáról beszélt. Megtudhattuk, hogyan motiválhatjuk magunkat a rendszeres sportolásra és más pozitív szokások bevezetésére az életünkbe. Réka gyakorlati tanácsai segítettek abban is, hogy új perspektívából lássuk saját szokásainkat.

Inspiráció, stresszoldás és masszázs 
Tapasztó Orsi mentálhigiénés szakember egy inspiráló beszélgetés keretében segített megérteni, hogyan érdemes viszonyulni a mindennapi stresszhez, valamint hogyan kezelhetjük a nehéz ügyfélhelyzeteket. Segítségével rávilágítottunk arra, hogyan húzhatunk határokat, hogyan növelhetjük önbizalmunkat, az önbecsülésünket, illetve hogyan küzdhetjük le a versengés és az úgynevezett imposztor szindróma – az állandó elégtelenség érzése – okozta nehézségeket. Aki már részt vett Orsi előadásán tudhatja, hogy Orsi az interaktív beszélgetések híve. Ez talán nem is meglepő, hiszen Instagram videó is a baráti közvetlenséget sugározzák hallgatói számára. Munkatársaink aktívan kérdezhettek, egyengethették a beszélgetés vezérfonalát, hiszen olyan munkahelyi kihívásokról érdemes beszélni, melyek aktívan jelen vannak egy vállalat hétköznapi működésében. 

A well-being hónap során a fizikai feltöltődést irodai masszázsokkal is támogattuk. A székmasszázs lehetőséget adott arra, hogy a kollégák felfrissüljenek két meeting között. Ez a kezelés különösen hasznos volt az ülőmunka és a hosszadalmas számítógép előtt ülés okozta kellemetlen hatások enyhítésére, mint például a nyaki-gerinctájéki fájdalmak, vagy a gépelés okozta csuklófájdalmak minimalizálására.

Összességében úgy tapasztaltuk, hogy a well-being hónap programjai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy kollégáink jobban érezzék magukat mind testileg, mind lelkileg. Hiszünk abban, hogy olyan munkakörnyezetet kell teremteni, ahol mindenki kiegyensúlyozottan és egészségesen végezheti munkáját, ezért a United Consult-nál nem csupán időszakosan ügyelünk munkatársaink jólétére, hanem egész évben, bármikor igényelhető támogatást nyújtunk csapattársaink mentális és fizikai egészsége érdekében. Ilyen a sport támogatás, valamint coach, pszichológus, jogi és pénzügyi tanácsadó elérhetősége.